Bahalaşan ət, tapılmayan örüş sahəsi: Qoyun, yoxsa mal əti? - ARAŞDIRMA + FOTO

gundem
13-03-2023, 20:38 1210
Bahalaşan ət, tapılmayan örüş sahəsi: Qoyun, yoxsa mal əti? - ARAŞDIRMA + FOTODünyanın ən qədim və zəngin mətbəxlərindən biri Azərbaycan mətbəxidir. Azərbaycan yeməkləri mal və qoyun əti, quş əti və balıq, meyvə-tərəvəz ilə bişirilir. Eyni zamanda, ədviyyatlardan da geniş şəkildə istifadə olunur.
Azərbaycanda mal və qoyun əti digər ölkələrlə müqayisədə daha çox istehlak olunur.


Bəs insanlar mal, yoxsa qoyun ətinə üstünlük verməlidirlər? Hansı ət daha faydalıdır?
Ekspertlərin sözlərinə görə, Azərbaycanda qoyun ətinin digər ölkələrlə müqayisədə daha çox istehlak edilməsinin səbəbi bu ətin ekoloji təmiz, keyfiyyətli və asan həzm olunması ilə yanaşı, diyetik xüsusiyyətləri ilə bağlıdır.
Qoyun ətinin xarakterik xüsusiyyətlərindən biri də tərkibindəki kreatinin (azot tərkibli karbon turşusunun – red.) metabolizmi ilə əlaqədar spesifik dad və qoxuya malik olmasıdır.

Qoyun ətinin tərkibi heyvanın cinsi, yaşı, cinsiyyəti, qidalanması, bəslənməsi, həmçinin stres amilləri ilə əlaqədar olaraq dəyişir. Qida əhəmiyyətinə görə quzu əti daha keyfiyyətli və dietik sayılır.